Föredrag om Pariskommunen


Lördagen den 15 december 2012 var datumet då Föreningen Arbetarbildning arrangerade ett föredrag om Pariskommunen. Pariskommunen är namnet på det historiska händelseförlopp där arbetarna i Frankrikes huvudstad Paris under 72 dagar hade beslagtagit makten. Detta kom att utgöra den första lyckade arbetarupproret under socialistisk flagg. Kommunens historiska vinningar och dess slutgiltiga nederlag har utgjort ett ämne som bland annat Karl Marx och Vladimir Lenin studerat och författat texter kring, men är i dag en mindre uppmärksammad händelse.
Vår förening hade ordnat med ett bokbord där böcker på svenska relaterade till föredragets ämne kunde införskaffas. I vanlig ordning fanns även ett brett utbud av marxistiska klassiker, kända likväl som mindre kända verk. Förfrusna kamrater kunde med en rykande färsk kopp kaffe eller te i handen bläddra igenom böckerna och samtala om politik i väntan på kvällens föredrag.


Trots vädrets makter och en privatiserad kollektivtrafik hade föredraget dragit till sig ett tjugotal kamrater från Stockholmstrakten, men även från andra delar av Sverige. Föredraget pågick i omkring 45 minuter där en mängd intressanta fakta flätades samman i ett historiskt händelseförlopp, ackompanjerat med ett omfångsrikt bildspel. Vi fick lära oss om livet under den proletära diktaturen och kommunardernas häpnadsväckande mod. För att inte nämna hur borgarklassen gick samman för att krossa kommunen, och vilka lärdomar vi kan dra av det.
Stämningen, som redan var på topp, höjdes rejält då vår inbjudna trubadur med bravur spelade några utvalda revolutionära sånger. Svenska sånger om klasskampen varvades med internationella klassiker som ”Bella ciao” och ”Bandiera Rosa”. Framåt mitten av spelningen tog flera ur publiken spontant till ton, på uppmaning av trubaduren, och stora delar av de ditresta kamrater stämde in i en gemensam allsång. Allt medan den ryske regissören Sergej Ejzensteins stumfilm ”Pansarkryssaren Potemkin” (1925) projicerades i bakgrunden.

Kvällen fortsatte sedan med förtärandet av öl och stärkandet av banden kamrater emellan genom de politiska diskussioner som uppstod.
Vi vill slutligen tacka alla ditresta kamrater och alla volontärer för ert deltagande vid föredraget. Vi hoppas att vi snart ses igen.

Revolutionära hälsningar från  Arbetarbildning!