Föredrag om Finska Klasskriget


finskapublik

På nittiofyraårsdagen av den finska revolutionen, den 27:e januari 2012, arrangerade Arbetarbildning en föreläsning om det finska klasskriget. Ett krig som många i Sverige vet väldigt lite om, trots att Finland ligger så nära Sverige geografiskt och trots dess stora betydelse i den moderna historien. Vi i Arbetarbildning tyckte därför detta var ett mycket angeläget ämne att hålla föreläsning om.

Strax efter sju på fredagskvällen hade ett tjugotal intresserade samlats i hyresgästlokalen i Grantorp där föredraget skulle äga rum. Gästerna tog för sig av fikat som var uppdukat.
Efter lite information om Arbetarbildning och programmet för kvällen gavs ordet så till vår specialinbjudne gäst från Finland, Harri Virtanen.

Harri föreläste i en dryg timme om klasskriget, dess bakgrund och verkningar.

finskapublik2finskakarta

Efter Harris föredrag hölls en pub med mycket humana priser i baren. Förutom att ta en öl och snacka med andra gäster var det flera som under lite informellare former passade på att ställa lite mer specifika frågor till Harri om klasskrigets historia. Många passade också på att kolla in bokbordet som sålde marxistiska klassiker i både kompendieform och bokform. Puben fortlöpte under gemytliga former ända fram till ettsnåret på natten.

finskapublik3

Här kan du lyssna på Harris föredrag!